The Sims 2: Jó utat!

  • Tesztplatform:  PC
  • Írta:  ]{redenc
Jelen írásműhöz nem kell sok bevezető, hiszen csak ismételném magam: az EA Sims2 divíziója elkezdte feldolgozni a Sims 1 kiegészítőit, most jutottak el a Vacation (On Holiday) csomaghoz. Ám hogy ez ne legyen savazás, tegyük hozzá: az eddig "újrákhoz" hasonlóan ez a pakk is jóval túlmutat elődjén.
Tervezés, utazás, hawaii...
 Az első lépések ismerősek: belépve kedvenc városunkba, rögtön hozzárendelhetünk egy üdülőparadicsomot. Ami mégis új, hogy ezúttal a há
rom rendelkezésre álló vakációs szomszédság - trópusi, hegyvidéki, távol-keleti - mindegyikét odakapcsolhatjuk, és ezt érdemes is megtenni, hiszen ez a trió teljesen eltérő élményeket kínál, és az igazi világutazóknak további bónuszt, erről azonban később.


Az utazás természetesen a tervezéssel kezdődik; a telefon újabb két menüponttal bővült. Az egyik az Ingatlaniroda, ahol a pénzes simek vehetnek maguknak saját nyaralót. Ezek marha drágák (30-60k), ráadásul még be is kell majd rendezni őket, cserébe úgy lakhatsz ott, mintha odahaza lennél, ami ugye nem kell taglalni, milyen előnyökkel jár (tanulás, főzés, és a többi). Akinek nincs pénze, ne keseredjen el, mindegyik helyen talál különféle árfekvésű szálláshelyeket, a sátras kempingtől a faházas moteleken át a sokcsillagos szállodákig, hiszen immár ezek is bekerültek a csomagba.

A másik menüpont a Vakáció, ezen keresztül jutunk be az Utazásszervezőbe. Itt kiválaszthatjuk, kik vesznek részt a nyaraláson, mikor indulunk, és meddig maradunk (3-6 nap). Ezután a célállomást kell megválasztani, mely nemcsak a három "gyárilag szállított" szomszédságot jelenti, de azon belül is a vendéglátóhelyet, ahol éjszakáinkat eltöltjük majd. Amikor befut a repülőtéri járat, egy sajátos rituálé veszi kezdetét, mely az öreg Sims-rókáknak azért nem olyan meglepő: a vakáció épp olyan, mintha egy közösségi helyet látogatnál meg. A játékállás mentésre kerül, simed pedig úgy tölti el a szabadságát, hogy az elutazás napján és órájában tér majd vissza, és bár ez nem valami valósághű, viszont például így nem öregszenek simjeid, nem esnek ki a munkából, de fejlődhetnek, azaz mindennek inkább előnye van.

 
Új világ, emlékek, élmények... Bármelyik úti célt is választod, amint simjeid betoppannak, rögtön megkezdődik a szájtátás. A TS2 csapat kreatívjai ismét felejthetetlent alkottak, teljesen új világba csöppensz. A trópusokon kalózhajó vár, a dzsungel mélye ősi romokat rejt, a tengerparton napozhatsz, kagylót gyűjthetsz, homokvárat építhetsz, a hegyekben fejszehajigálással, rönkön egyensúlyozással mulathatsz, szaunázhatsz, a távol-keleten gereblyézhetsz a zen-kertben, teaszertartáson vehetsz részt, madzsongozhatsz, kifürkészheted az akupresszúrás masszázs, sőt egy nindzsától a teleportálás titkát is. Ráadásul vannak mindenhol közös dolgok is: meg lehet tanulni a helyi táncot és köszönést, utóbbit aztán odahaza a barátokkal is megismertetheted, mi több, kincsek után is kutathatsz. Legtöbbször értéktelen kacat kerül elő, ám titkos térképeket is rejt a föld, melyek egy szomszédság rejtett helyét nyitják meg előtted. Ha odamész, ki kell találnod az ott lakó figura vágyát, a siker speciális ajándékhoz juttat.  

A helyi túrakalauznál háromféle kirándulásra jelentkezhetsz, melyek úgy működnek, mintha simed munkába menne: eltűnik, majd pár óra múlva hazatér, sőt itt is vannak esélykártyák, azaz rendkívüli események, melyek döntés elé állítanak, és a végkifejlettől függően egy adott jártasság, szükséglet nő vagy csökken. Minden nyaralóhelyen vásárolhatsz szuvenírt, melyet otthon az új, falra szerelhető polcra lehet pakolni, és vannak csak az adott helyen megvehető ékszerek is, mert bizony végre ilyen is van: karkötő, gyűrű, karóra, fülbevaló, nyaklánc, piercing.

Szerencsére a nyaralás nem ér véget a hazaérkezéssel; mint az életben, itt is érezteti hatását a munkás hétköznapokban. Ha sikeres volt a kiruccanás, megkapod a lehetőséget, hogy válassz három, pár napig tartó bónuszt a vakáción részt vevők számára: plusz egy vágy, gyorsabb jártasságfejlesztés, lassabb szórakozás és szociális szükséglet csökkenés, könnyebb romantikázás, jobb munkahelyi teljesítmény, haragosokkal kibékülés. A világutazóknak pedig ott ama bizonyos bónusz: az emlékek között találsz egy új panelt, benne 45 ikonhellyel. Ide a vakációk alatti élmények kerülnek (megtanulta a tűztáncot, térképet talált, stb.), és ez egy olyan kis minijáték, mely bizonyára jó időre leköti majd a játékosokat.

 
Last minute

Jeti, mint családtag

Mint minden TS2 expanzió, ez a pakk is tartalmaz egy izgalmas extra karaktert: a vadonban, a hegyek között találkozhatunk Bigfoottal. Ez a figura az észak-amerikai folklórban a jeti megfelelője: 2-3 méteres, két lábon járó, majomszerű, sötétbarna szőrbundát viselő lény. A játékban meglehetősen barátságos: haza lehet vinni, és családtaggá fogadni, akár még munkába is állhat (minden jártassága maximumon van!). Fürödnie ritkábban kell, ennie viszont gyakrabban, és rendszeresen ölelgetni, nehogy kitörjön belőle az állat. Amúgy imád táncolni, és különösen szereti a srácokat, úgyhogy "dadusnak" is kiváló.

Sok mindenről kellene még szólnom, de kevés a helyem. A kreatívok ismét kiélhetik magukat, hiszen megépíthetik a három táj jellegzetességeit: a zsúptetős, farönkből ácsolt alpesi kunyhókat, a hajlított tetős pagodákat, az ősi romvárosokat. Lehetőség van saját üdülőszomszédságot is megalkotni a három témában, ami igazi kihívást jelent. Amit hiányoltam, hogy az építészeti cuccok mellett a TS2-expanziók ismert korlátozása miatt a berendezési tárgyak jóval kisebb mértékben bővültek, így belül az említett építmények azért kevésbé tükrözik az adott helyek sajátosságait. 

Sajnos lehetetlen vállalkozás egy ilyen összetett játékot két oldalba belezsúfolni, ez a negyedik verziója cikkemnek; viszont mindez azt is mutatja, hogy sikerült a készítőknek egy újabb remek csomagot összeállítani. A summázat nehéz, mert több dolgot is be kell helyeznem a mérleg két serpenyőjébe. A TS2-tesztjeimet olvasók már tudják az ilyenkor szokásos morgásomat: csak a kreatív team dolgozik, akik ezúttal is dicséretet érdemelnek, úgy az ötletgazdák, mint a grafikusok és animátorok, a motor viszont változatlan, a gondok (memóriakezelés, elakadások, stb.) még fennállnak. A másik, hogy az Évszakok elvitte a pálmát, innentől kezdve azt csak megközelíteni lehet, és ahhoz viszonyítva azért ez a pakk sem túl erős, hiszen sokat nem tesz hozzá a szimulációhoz. Arra azonban kiváló, hogy kiszakítsd simjeidet a mindennapok mókuskerekéből, olyan bónuszokhoz juttasd őket, melyekkel a hétköznapi célok is könnyebben elérhetők lesznek, és magad is gazdagodj jó pár emlékezetes pillanattal. Ha ezt nézem, mindenképp megéri az árát a csomag, és kötelező vétel. Arra viszont egyre kíváncsibb vagyok, mi lesz a Sims 3-ban...


Forrás: pcguru.hu
  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

  Hozzászólások  

tpendanttiffany

2015-02-04 16:36:21 [#3]

értékelés: 78/100

wuetrowerdomo

2012-12-25 01:39:07 [#2]

értékelés: 78/100

delicatus

2009-07-20 19:37:51 [#1]

Ezt a kiegészítőt érdemes volt megvenni! Kicsit keveseltem ugyan a 3 utazási célt, de a célonkénti felfedezhető dolgok száma szinte végtelen volt és nagyon valósághűvé tette magát az alapjátékot is, mivel az emberek is eljárnak nyaralni, nem csak lógnak a munkából vagy otthon ülnek a szabadnapjukon... :)

értékelés: 95/100

Adatlap

The Sims™ 2 Jó utat!

Szimulátor >> Életszimulátor >>

megjelenés:

2007. szeptember 07.

fejlesztő:

Maxis

kiadó:

Electronic Arts

Web Fórum Teszt
Galéria
Kapcsolódó galéria:
The Sims 2 Jó utat!
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Értékelés

+ Remek új grafikák, animációk, zenék
+ Jó ötletek, újdonságok
+ Sok felfedeznivaló
- A régi hibák
- Kevesebb új berendezési tárgy
- Nem harap annyira
70
0
0
60
0

Szavazás

Szeretnél The Sims 4 tesztet olvasni?